Από γιός βιομηχάνου, επαναστάτης o Γερμανός φιλόσοφος Φρίντριχ Ένγκελς θεωρείται από κοινού με τον Καρλ Μαρξ εμπνευστής της σοσιαλιστικής ουτοπίας. Γεννήθηκε πριν από 200 χρόνια στο Βούπερταλ της Γερμανίας στις 28 Νοεμβρίου του 1820, όπου οι καμινάδες των εργοστασίων δούλευαν νυχθημερόν και στρατιές χιλιάδων εργατών μπαινόβγαιναν στις μονάδες παραγωγής. Ένα από αυτά τα εργοστάσια, μια κλωστοϋφαντουργία, ανήκε στον πατέρα του Ένγκελς κι έτσι ο γιός του βιομήχανου έμαθε από νωρίς τι είναι και πως λειτουργεί ο καπιταλισμός για να γίνει αργότερα από κοινού με τον επίσης Γερμανό Καρλ Μαρξ ένας από τους διασημότερους αμφισβητίες του.
Από μικρή ηλικία ο πρωτότοκος Ένγκελς αντιμετωπίζονταν από τον πατέρα του ως ο διάδοχός του. Λίγο πριν από το απολυτήριο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο και να ξεκινήσει μαθητεία εμπόρου. Οι συγκρούσεις του Φρίντριχ με τον πατέρα του ήταν αναπόφευκτες. Με το ψευδώνυμο Φρίντριχ Όσβαλτ ο 19χρονος Ένγκελς δημοσίευσε τα «Γράμματα από το Βούπερταλ», στα οποία στηλίτευε τις άθλιες συνθήκες ζωής και εργασίας της εργατικής τάξης στη γενέτειρά του.
Αμέσως μετά την εθελοντική θητεία του στο πρωσικό στρατό παρακολουθεί ως επισκέπτης φοιτητής στο Πανεπιστήμιο φιλοσοφία, ανατολικές γλώσσες και χρηματοπιστωτικά. Συναναστρέφεται αριστερούς διανοούμενος και το 1842 γνωρίζεται στην Κολωνία με τον Καρλ Μαρξ, τότε αρχισυντάκτη της «Εφημερίδας της Ρηνανίας».
Όταν ο πατέρας του Ένγκελς τον στέλνει στο Μάντσεστερ για να εργαστεί στο εκεί οικογενειακό εργοστάσιο, ο νεαρός Γερμανός μελετά από κοντά τη ζωή των εργατών στις υποβαθμισμένες συνοικίες. Ταυτόχρονα διευρύνει τη συνεργασία με τον Μαρξ, ο οποίος έχει στο μεταξύ μεταναστεύσει στο Παρίσι. Όταν το 1845 ο Μαρξ εγκαθίσταται στις Βρυξέλλες ο Ένγκελς τον ακολουθεί. Δύο χρόνια αργότερα γίνονται μέλη στην «Ένωση των Δικαίων», τη μετέπειτα «Ένωση των Κομμουνιστών», για την οποία το 1848 συντάσσουν το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο».
Ο Ένγκελς στηρίζει οικονομικά τον Καρλ Μαρξ και συμβάλλει καθοριστικά στις δημοσιεύσεις του. Συχνά είναι σχεδόν αδύνατο να διαχωρίσεις τη γραφή τους. Τον δεύτερο και τρίτο τόμο του κορυφαίου έργου του Μαρξ «Το Κεφάλαιο» επιμελήθηκε ο Ένγκελς μετά τον θάνατο του Μαρξ βάσει σημειώσεων του τελευταίου. Από το 1883 ο Φρίντριχ Έγκελς καθιερώνεται ως αδιαμφισβήτητη ηγετική φυσιογνωμία του διεθνούς σοσιαλισμού και ιδίως της σοσιαλδημοκρατίας στη Γερμανία.
Πηγή: dw