Με το θέμα της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής, ασχολείται σε εκτενές ρεπορτάζ η ιστοσελίδα της Deutsche Welle, αναπαράγοντας μεταξύ άλλων και την συνέντευξη του Τούρκου οικονομολόγου Emre Deliveli, στη Deutschlandfunk (γερμανική ραδιοφωνία DLF), ο οποίος υποστηρίζει ότι η επιβολή αυστηρών κυρώσεων θα μπορούσε να ασκήσει πραγματική πίεση στην τουρκική οικονομία.
Συγκριμένα ο Τούρκος οικονομολόγος Emre Deliveli στην συνέντευξη του εκτιμά ότι :«Η τουρκική οικονομία θα ήταν πολύ ευάλωτη απέναντι σε ισχυρές ευρωπαϊκές κυρώσεις, δεδομένου ότι υπάρχουν στενοί οικονομικοί δεσμοί μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Οι μισές τουρκικές εξαγωγές πηγαίνουν στην ΕΕ. Στην Τουρκία υπάρχουν επίσης πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι Ευρωπαίοι αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό ξένων τουριστών στην Τουρκία».
Ωστόσο και για την ΕΕ είναι δύσκολη η επιλογή των κατάλληλων κυρώσεων και θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική ώστε να μη βλάψει συμφέροντα ευρωπαϊκών εταιρειών και τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, εκτιμά ο Deliveli. Επίσης η επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε χώρες που ακολουθούν αμφιλεγόμενες ή παράνομες πρακτικές δεν αποτελεί πανάκεια. Συχνά πλήττουν και την πλευρά που τις επιβάλει.
Στην περίπτωση της Τουρκίας το ζητούμενο είναι η άσκηση πίεσης, λόγω της διαμάχης με την Κύπρο και την Ελλάδα. Πιθανώς και ο ίδιος ο Tayyip Erdoğan να βλέπει τον κίνδυνο από ενδεχόμενες αυστηρές κυρώσεις προς την Τουρκία.
Ο Emre Deliveli δεν αποκλείει έτσι ακόμη και μια στροφή του Erdoğan προς τη Δύση. Kι όπως παρατηρεί κλείνοντας: «Ίσως ο Erdoğan προσπαθήσει να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Δύση, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όμως όχι εξαιτίας των απειλούμενων κυρώσεων αλλά επειδή συνειδητοποίησε ότι η οικονομία είναι εύθραυστη και ότι χρειάζονται χρήματα από το εξωτερικό για να ανακάμψει. Και τα χρήματα αυτά μπορούν να έρθουν μόνο από τη Δύση, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Το να περιμένει κάτι τέτοιο από τη Ρωσία, το Κατάρ ή την Κίνα δεν είναι ρεαλιστικό.»
Πηγές: Deutschlandfunk / DW